Zuivelboerderij Mergelland: heerlijkheden van de melkkoe uit het Mergelland
Het is een druilerige grijze dag in november als ik in Reijmerstok het boerderijwinkeltje van de Zuivelboerderij Mergelland van de familie Huynen binnenstap. Over de drempel is het gezellig en uitnodigend. Een echt zuivelwinkeltje zoals ik het uit mijn jeugd ken; het glimt van properheid.
Achter het glas van de toonbank heel wat soorten harde kaas, verderop de flessen met de rijke verscheidenheid aan zuivel. In de winkel een vriezer met heerlijke soorten ambachtelijk bereid ijs en dan kun je hier ook nog terecht voor lokale producten van elders in het Heuvelland, jam, advocaat, vruchtensap, noten, aardappelen of zelfs een leuk cadeaupakket.
Ik spreek met Marc, lid van de jongste generatie op de Zuivelboerderij. De Zuivelboerderij is een bedrijf waar iedere generatie weer een aanpassing doet om het aangename van het boerenleven te verenigen met iets nuttigs.
Marcs’ opa was hier al boer maar toen was het nog een gemengd bedrijf zoals de meeste boerderijen in deze omgeving. In 1994 werd begonnen met het zelfzuivelen. Later namen zijn twee zoons het bedrijf over.
Als je zeker wilde zijn van voldoende inkomen om twee gezinnen te voeden dan moest het anders. Ze kozen niet voor een groei in de veestapel maar bedachten een formule om, toen met 90 koeien, een goedbelegde boterham te kunnen verdienen. De ene broer had een passie voor de verzorging van het melkvee, de ander ging iets doen met de melk: kaas maken.
Op een ouder filmpje van L1 zien we hoe de broers Han en Fons voortreffelijk samenwerken en de melk van de maandag en de vrijdag gebruiken voor 13 grote ronde kazen per keer.
Dat is goed gelukt, het bleef niet bij kaas zoals u al las.
De kaas is van opperbeste kwaliteit en ik heb al gezien dat dat ook bekroond werd. Harde, Goudse kaas uit Zuid-Limburg die soms de kaasmakers in Noord- en Zuid-Holland in de schaduw stelde. Rauwmelkse kaas van louter natuurlijke grondstoffen, daarom mag het ook boerenkaas heten.
Ik wist het niet, maar boerenkaas is niet hetzelfde als “kaas van de boerderij”. Dat heeft dus te maken met zowel de bereidingswijze als met de vorm.
Al eens bedacht hoeveel melk er nodig is voor één kilo kaas? Tien liter! Tien liter ongepasteuriseerde melk die niet ouder mag zijn dan twee dagen.
De koeien grazen in de zomer op de hellingweiden in ons prachtige Mergelland. De heerlijke smaak van onze producten is mede te danken aan onze grondsoort de löss.
Die melk komt hier van koeien die in het goede seizoen lekker buiten mogen lopen en daarmee de omgeving ook een mooi aanzien geven.
Door het eten van vers gras wordt de melk romiger, smaakvoller. Dat levert dus ook smeuïgere boter op en van die heerlijke zachte graskaas in het voorjaar en kaas van jong tot oud te koop plus nog tal van kruidenkazen. Verder vind je in de winkel ook bijzondere lekkere karnemelk, diverse soorten vla, naturel yoghurt en met diverse vruchtensmaken en rijstepap.
Marc heeft zelf ook oog voor de omgeving; “We zitten hier elke dag al op vakantie.” en heel ver weg vakantie vieren heeft hij ook niet zo nodig.
Was hij van jongs af aan van plan om later opvolger te worden op de boerderij? “Ja en nee.” Hij was er van overtuigd dat hij alleen de veehouderij leuk vond. Maar eenmaal op de HAS en wat jaartjes ouder ontdekte hij dat juist de afwisseling veel toevoegde aan het werkplezier. Zien wat er gemaakt wordt van de melk, het contact met en de waardering van klanten in de winkel bleek het werk aantrekkelijker te maken.
De hele familie houdt van de boerderij, nog steeds. Ieder helpt op z’n tijd een handje. Ook dat maakt het leven hier zo aantrekkelijk.
Zodoende leerde hij dus ook het vak van kaasmaker, of zelfs zelfzuivelaar zoals op zijn Linkedinprofiel staat.
Het bedrijf van 50 ha telt nu 115 volwassen koeien en daarnaast worden er natuurlijk kalfjes geboren. “Groeien hoeft niet. We zitten hier in een prima verhouding land en beesten.’’
Ik mis maar één ding in het aanbod: melk! “Ja, dat is gek, dat loopt niet zo. Daarom vullen we flessen alleen op bestelling af met melk.”
De producten van de Zuivelboerderij zijn ook buiten Reijmerstok te koop in bijna 30 kleine winkels verspreid over heel Limburg, onder andere in Sittard, Heerlen, Geleen, Vaals, Sint-Geertruid, Gronsveld.
Thuis proef ik samen met de andere kaaskop in huis de kaas. Ongelogen, wat een overheerlijke kaas, vol smaak en niet te zout! En ook niet duur! En dan die karnemelk, lekkerder vind je die nergens.
Dit is nu echt zo’n voorbeeld van de korte keten die producten smaakvoller levert, en een prijs draagt waar zowel consument als producent blij van worden.
Zuivelboerderij Mergelland Reijmerstokkerdorpsstraat 60 6274 NM Reijmerstok Telefoon: 043 457 2555 Openingstijden: Zaterdag: 10:00 – 15:00 Dinsdag: 14:00 - 18:00