Kruidenkwekerij Puur Aroma

Logisch, biologisch

Diep in zijn hart heeft waarschijnlijk iedereen wel een voorkeur voor eten waaraan geen giftige stoffen te pas zijn gekomen. Maar net als Sneeuwwitje laten we ons makkelijk door het uiterlijk van voedsel appel) laten verleiden, terwijl het toch om de inhoud gaat, de bouwstoffen voor het onderhoud van ons lichaam.

We hebben in Nederland de mond vol van klimaatdoelen maar ondertussen is slechts 4% van onze landbouwgrond in gebruik voor biologische teelt. Daarvan is dan ook nog eens het grootste deel niet meer dan grasland.

Het is dus de hoogste tijd dat de consument een deel van haar verantwoordelijkheid neemt in deze; we moeten meer vragen om biologische producten. Als de producent van afzet verzekerd is komt de omslag sneller tot stand.

In Margraten zien we daar een mooi voorbeeld van. Frank Radder van het bedrijf Puur Aroma vertelde ons hoe hij samen met zijn vrouw Monique aanvankelijk met tegenzin begon aan de teelt van biologisch geteelde kruiden.
Biologisch had altijd al wel zijn voorkeur maar tot 2009 hield hij zich bezig met sierplanten voor tuincentra.

Hij vindt de toelating van zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen in de teelt van voedsel een van de grootste fouten uit de vorige eeuw. In Puur Aroma vind je die dan ook niet, net zo min als kunstmest. Tunnels zorgen voor de bescherming en warmte die de teelt nodig heeft.
Frank is herborist, hij is dus een kruidendeskundige en zou zich wel redden zonder levensmiddelenwinkels.

Hij weet wat de weilanden en bossen in Zuid-Limburg aan eetbare kruiden en vruchten te bieden hebben. En naast zijn huis ligt ook een ‘eetbare’ tuin, waar uit veel op het bord komt.

De aandacht en waardering voor biologisch groeit langzaam. Het waren buitengewone koks die met de vraag naar kruiden kwamen. Koks van naam zoeken naar buitengewone smaken en ook naar kleur. Als die smaken dan ook nog eens goed zijn voor de gezondheid……

De bakjes met powersalade werden een groot succes. Een blik op het aanbod zal dan ook iedereen vrolijk stemmen.

Frank liet de sierteelt voor wat het was. Prettige bijkomstigheid was dat de kruidenteelt het hele jaar door mogelijk is. Nu staat er een bedrijf met wel 80 verschillende soorten kruiden, kruiden waarvan vaak ook de bloempjes eetbaar zijn. Kleur doet eten!

Alle kruiden hebben hun eigen spectrum aan vitaminen, mineralen en fytonutrienten.

Je kunt met kruiden niet alle gezondheidsproblemen oplossen maar Frank gelooft zeker dat je de negatieve impact van een aantal welvaartsziekten ermee kunt dempen. Vast staat dat de salades smaakvol zijn.

Niet iedereen heeft de tijd om te doen aan wildplukken of voor de aanleg van een voedselbos maar een bakje gesneden wildpluk “levende davitamon 10” in prachtige kleuren is zo voor iedereen weggelegd.
De basis voor de powersalades bestaat altijd uit een 5-tal saladeachtige groene kruiden waar peterselie toch de allerbelangrijkste is.

De uitdaging van dit moment? Een verpakking met nog minder plastic.
Voor de consument die van die gezonde plantjes wil kopen is het bedrijf alleen op zaterdag geopend. Neem vooral een kijkje op de interessante website: puur-aroma.com
Adres Puur Aroma
Pasveld 4, 6269 NJ, Margraten ook te vinden op Facebook

Puur Aroma
Pasveld 4
6269 NJ  Margraten
06-21213654 
06-29001070
info@puur-aroma.com

A

A

A