Buurderij “Cadier en Keer”

Korte Keten zeker (W)eten op bezoek op de Buurderij in Cadier en Keer

Buurderij??? Jazeker een “nieuwe manier van boodschappen doen”, in Maastricht maar nu ook in onze gemeente.

Uitgangspunt: een korte voedselketen is beter voor het milieu, gezonder voor de consument en de boer/producent ontvangt een eerlijke prijs.

Yvonne Velthuis is zo iemand die niet alleen maar in problemen denkt, zelfs niet alleen in oplossingen, ze gaat verder: ze voegt de daad bij het woord.
In haar werkzame leven was ze altijd al wel betrokken bij de groene wereld, bij voorlichting en educatieve diensten. Het is duidelijk ze draagt de natuur een warm hart toe.
In 1997 begon ze als vrijwilligster bij de natuurtuinen in Maastricht. Toen ze verhuisde naar Cadier en Keer vatte ze het plan op om haar tuin in te richten met wilde planten. Immers, de natuur in Zuid-Limburg kent een enorme soortenrijkdom. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Waar koop je de inheemse planten als je ze niet uit het wild rooft? Uiteindelijk vond ze de dichtstbijzijnde winkel in ….. Nijmegen.
De vraag “Ik ben toch niet de enige is die de pracht van de inheemse planten ziet en waardeert?” kwam op. Zo werd de heerlijke tuin in 2000 ook een een kwekerij annex winkeltje voor wilde planten.

Yvonne staat bewust in het leven. Ze kijkt wat ze kan bijdragen aan een betere groene wereld. Ze heeft al op veel fronten haar steentje bijgedragen.

In Maastricht, als projectleider bij het CNME (centrum voor natuur en milieu-educatie) organiseerde zij ondertussen thema-avonden. Bij een van de projecten kwam stadslandbouw aan de orde. De opkomst van de tweede thema-avond over voedsel uit de korte keten was veel groter dan verwacht. De grote belangstelling kwam zowel van boeren uit de omgeving als van de mogelijke consumenten. Het enthousiasme mondde uit in een werkgroep. De onderzoeksvraag was duidelijk: de wil is er van 2 kanten.

Hoe krijgen we dan de producten van de boer bij de geïnteresseerde consument?

Hoe kunnen we zorgen dat mensen die uit de korte keten willen eten niet elke week langs vele adressen hoeven te gaan om hun boodschappentas naar wens te vullen?

Om de formule een succes te maken moet het gemakkelijk zijn om dagelijks uit de korte keten te eten, en zelfs te snoepen.

Zoekende naar reeds bestaande oplossingen keek Yvonne ook over de grens. In België bestond al langer de organisatie Boeren &n Buren. Die had al een online-winkel ontwikkeld met een enorm aanbod van producten in de korte keten. Een succesvolle formule? Nooit het wiel proberen uit te vinden als het er al is. Maak het na, zet het onder de wagen en je kunt rijden.

Boeren & buren is een solide organisatie met een transparante structuur. Ze hanteren duidelijke afspraken over de prijzen, de hygiëne, de levering etc. Continuiteit moet gewaarborgd kunnen worden.

Daarom werd contact gezocht met het hoofdkantoor in Leuven. Onze zuiderburen bleken bereid te helpen met het opzetten van een poot in Maastricht.
De eerste vervolgstap was het zekerstellen van voldoende deelnemende boeren. Vervolgens moets bewezen worden dat aan alle strenge eisen vanuit de organisatie kon worden voldaan.

Samenwerking met gelijkgestemden leidde tot iets moois. Sommige boeren zijn zelfs aan meer dan een buurderij verbonden. Er bestaan buurderijen waar een restaurant verbonden is of een soort veiling.

Het is intussen duidelijk; drie jaar geleden is het gelukt: De (h)eerlijkste producten uit je eigen regio, vers, zo ecologisch mogelijk en uit het seizoen. Groente & fruit, zuivel, brood, vlees, dranken en nog veel meer van ambachtelijke producenten en kleinschalige boeren.

In Maastricht vindt u een overzichtelijke Buurderij met twee afhaallocaties. Maak je keuze online, betaal meteen van huis uit en haal je bestelling af tijdens de vaste avond.
Sinds dit jaar bestaat zelfs de mogelijkheid om de bestelling in het Heuvelland af te halen, namelijk in Cadier en Keer!

De buurderij streeft naar een zo divers mogelijk aanbod. Het zoeken naar nieuwe ambachtelijke producenten en boeren houdt nooit op.

Probeer het eens. Er is geen sprake van een minimum bestelbedrag of een abonnement.

Laat je verrassen op de prachtige website boerenenburen.nl afdeling Maastricht. Het is zelfs mogelijk om bij de collega’ s in België te kijken mocht u het enorme assortiment toch nog willen uitbreiden.

Verder te vinden op Facebook Buurderij Maastricht

via de mail maastrichtbuurderij@gmail.com of per telefoon 043-4072864
Verras uzelf, trakteer uzelf, probeer het eens!

A

A

A