De Landwinkel

We zijn op bezoek bij de Landwinkel in Herkenrade. Bij sommige lezers is de winkel nog steeds bekend als Boerenbond, maar dat is al lang verleden tijd. De winkel werd in 2003 geopend.
Hoort deze winkel ook op de kaart van KKZW? Jazeker, deze winkel bedient de klanten uit de omgeving en heeft ook regionale producten in het assortiment. Uiteraard kun je hier terecht voor gereedschap, buitenkleding en ijzerwaren die een boer of tuinier vaak gebruikt. Hout en afrastering, hooi veevoer etc.

Maar wat u misschien niet wist: je kunt hier ook heerlijk rundvlees van eigen runderen kopen. Slagerij dus? Ja en nee.

Niet voor niets siert een prachtige foto van een aantal runderen in de buitenlucht de top van hun website. Sinds ruim anderhalf jaar verkopen ze in de winkel niet alleen van alles voor de tuinier en voor de echte boer maar ligt er in de vriezer natuurvlees afkomstig van hun 100% Nederlandse, vrouwelijke Limousin en Blonde d’Aquitaine runderen die grazen in de nationale parken, bossen, polders, uiterwaarden en extensief gehouden graslanden.

Daar zorgen ze voor een verbetering van de biodiversiteit.
Misschien heeft u deze fotogenieke dieren al eens gezien op een van uw wandelingen of fietstochten hier in de omgeving. In de nabijheid van het van hotel van der Valk, het Savelsbos, of het Gerendal.
Biologisch? Nee, ja tòch! Voor het stempel biologisch moet je een aantal certificaten halen die moeite en geld kosten. Hier moet u vertrouwen op de goede herkomst. Het Beter Leven *** keurmerk is meer dan terecht. Wel 200 koeien lopen zo lang als kan in de natuur van het Heuvelland en krijgen in de natte koude wintermaanden een comfortabel plekje in de stal. Eind maart of begin april huppelen ze weer vrolijk het gras op. De koeien leven gemiddeld zo’n jaar of 10.
Omdat de dieren niet allemaal op een veldje bij elkaar staan is er best wat aandacht nodig voor de verzorging. In de zomermaanden moet ook het drinkwater voortdurend worden aangevuld. Elk jaar worden er veel kalfjes geboren die niet gescheiden worden van hun moeder. De stiertjes? Ja die leven korter maar in hun korte leven worden ze met liefde verzorgd tijdens het zogenaamde afmesten.

Vaak hoor je tegenwoordig melkveehouders zeggen dat hun koeien juist graag binnen staan. Ik weet nu waarom: Vroeger stonden er veel meer bomen en hagen in de weiden zegt Geert. Die bomen hebben koeien nodig als schuilplaats tegen een overdaad aan zon. Ook de hagen en bieden en boden bieden meer beschutting dan prikkeldraad!
Omdat de koeien in de winterperiode op stal natuurlijk ook moeten eten, kweken ze op eigen land voederbiet, mais gras/hooi, luzerne en tarwe.

Ik had een afspraak gemaakt om te horen over de nieuwe vestiging die in maart 2023 de deuren opende in Eys.
De oprichter van de winkel laat het gesprek graag over aan zijn zoon en dochter: Geert (25) en Anouk (28). Ze wonen niet in Herkenrade maar slijten daar denk ik meer uren dan thuis in Cartils. Beiden hebben van jongs af aan met groot plezier meegeholpen in de winkel. Ze zouden echt wel ander werk kunnen vinden maar hier ligt hun hart. Anouk studeerde commercieel management en Geert bedrijfskunde. Studies die hun nu van pas komen in het bedrijf.

Ze hebben grootse plannen met hun nieuwe winkel
In onze winkel ligt nu alles bij elkaar zoals Korte keten Zeker Weten dat graag ziet. Veel mensen op de kaart vindt u bij ons terug.
We richten ons in Eys op de gewone consument, de mens die iets komt halen voor alledag. Streekproducten moeten niet elitair zijn, maar bereikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.
We verkopen natuurlijk planten en zaden en alles voor de tuin aan de tuinier en hobbyboer. De klant kan ook bij ons terecht voor diervoeding en vogelvoer. Voor de mens breiden we uit met eieren en kip, forel, varkensvlees van Kuusj. We hebben een contract met Talentino; hun bakkerijproducten liggen straks ook in het schap. Zuivelproducten? Daar wordt nog hard aan gewerkt.
Meel, honing, jam, sap etc. ….waren bij ons al gewoon.

Hoe zien jullie werkweken eruit? Ach zegt Geert. Wij hebben de luxe dat we zelf onze tijd mogen indelen en dat we heel goed weten waar we het voor doen. Variatie in ons drukke werk houdt ons enthousiast.

Als ik zou werken in een van 9 tot 5 baan, slechts 5 dagen in de week…. dan zou ik me echt gaan vervelen.
De winkel in Herkenrade blijft gewoon doordraaien maar u zal deze jonge mensen er niet meer elke dag treffen. Er komen gezichten bij

Wij wensen jullie veel succes met de uitbreiding.

Eyserheide 1
6287NB Eys

Langsteeg 6A
6265NA St. Geertruid
043 408 23 55

info@delandwinkel.nl

A

A

A