Kuusj, de varkenshoederij

In het prachtige Heuvelland ligt een unieke varkenshoederij waar de dieren volop lekker van het buitenleven mogen genieten.

Ik kwam dit bedrijf op het spoor, toen ik een bestemming zocht voor de honderden kilo’s eikels die de afgelopen jaren mijn gras bedekten. Varkens zijn dol op eikels. Ik heb hen daar zien smullen.

In een prachtig landschap sta ik in het zonnetje te praten met Joshua en Amy, twee uiterst gemotiveerde moedige jonge mensen.

De gezellig knorrende varkens naast ons stinken niet in het minst. Dat is anders dan in de megastallen.

Joshua studeerde aan de HAS en kwam voor een stage terecht in zo’n moderne varkenhouderijsfokkerij. De industriële omgeving waarin een varken niet meer is dan een product stond hem tegen.

Als we varkens fokken om op te eten maar een varken moet daarvóór ook een echt leven mogen leiden.

niet houden maar hoeden

Hij besloot te bewijzen dat het anders kan: niet houden maar hoeden!

En dat is aardig gelukt. Hier krijgen varkens al grazend op de akkers, weides en in de bossen verschillende kruiden en grassen binnen. De biggetjes lopen lekker bij de zeugen modderen. Na een onbekommerd leven waarin ze natuurlijke gedrag vertonen komen ze tenslotte in het slachthuis. Ook daar wordt alle stress vermeden: geen geschreeuw, geen paniek; een snelle slacht.

Net als de varkens worden ook de twee varkenshoeders hier gelukkiger van. Bovendien zorgt het vrije scharrelen voor vlees van zeer hoge kwaliteit en een uitmuntende smaak. Ook de omringende natuur profiteert mee. Dit jaar werd anderhalve hectare voorzien van nieuwe aanplant.

pionieren zonder bank

Het is pionieren en keihard werken. Docenten van de HAS hebben veel steun gegeven. Zonder de bank heb je andere mensen nodig die in je geloven. Een start in een lege familieboerderij. Een start met pand en land van de ouders, ouders die helemaal achter het jonge bedrijf staan en een handje helpen. Een groot geluk is vriendin Amy, opgeleid tot para-veterinair op Citta Verde. Haar streven is dierenwelzijn, zij heeft bovendien talent voor werken met de media. Hun optimale samenwerking brengt iets moois tot stand.

De grootste obstakels voor het bedrijf liggen op het terrein van overheden en wetgeving. De wettelijke regels zijn feitelijk alleen nog maar afgestemd op megabedrijven. Ten onrechte worden die ook opgelegd aan kleine bedrijven die nota bene juist dat doen wat de klimaatpolitiek vraagt. Er wordt wel veel geroepen over afschalen, maar faciliteren …. ho maar! Daar ligt nog een opdracht voor de politiek!

Een start dus zonder verplichtingen aan de bank. Om onafhankelijk te blijven hebben zij het aangedurfd om op basis van crowdfarming te werken. Een crowdfarmer investeert in een aandeel varken. Je kunt je aandeel later in vlees verzilveren. Crowdfarmers worden op de hoogte gehouden over wat er gaande is via facebook en nieuwsbrieven. Varkens geven altijd aanleiding tot leuke filmpjes en verhalen. Zonder Corona is er een jaarlijkse crowdfarmersdag
Ook zonder aandeel kun natuurlijk vlees bestellen.

Klanten komen terug. Ze bestellen online diepgevroren vlees en halen het zelf op of laten het (gratis) bezorgen. Voor elk wat wils. Vlees van kopt tot staart, voor BBQ, soep, wordt, vleesplankje, gegaard vlees …. kijk vooral op de website!

onderscheidend

Ieder jaar worden nieuwe uitdagingen gezocht.

Een gelukkig toeval bracht hen in aanraking met de Italiaan Antonio Parrella uit Caggiano. Deze ervaren ham-maker kwam in Mechelen wonen en bleek graag bereid zijn kennis te delen. De hammen die voorheen elders werden gepekeld en gedroogd worden vervangen door de unieke Kuusj Hooiham van de eigen professionele droogzolder.

In de toekomst willen ze zich zeer zeker ook bezig houden met educatie. Kinderen in contact brengen met een respectvolle varkensteelt. En er valt veel te vertellen over de intelligente dieren die varkens zijn.

Inmiddels is een goede band opgebouwd met een aantal restaurants in de omgeving. Voor u zelf bestelt, kunt u natuurlijk nog uit eten gaan om uzelf te overtuigen.

De varkenshoederij Kuusj is een bedrijf dat een onderscheiding van onze Frans Timmermans verdient!

Kuusj, de varkenshoederij
Hilleshagerweg 47a
6281 AD Mechelen
06 18957056
info@devarkenshoederij.nl 
https://devarkenshoederij.nl/ 

A

A

A