Natuurvallei

In het Heuvelland ga ik op bezoek bij René Rademaker van De Natuurvallei. Ook bij hem kan de consument terecht voor eerlijk rundvlees. Zoals Lisanne van ‘t Gasthoes is ook René kind van een vader met een melkveebedrijf. Na een wetenschappelijke opleiding in Wageningen en vervolgens aan de universiteit van Maastricht koos hij aanvankelijk een ander pad. Hij heeft heel wat van de wereld gezien maar uiteindelijk wilde hij toch terug naar zijn geboortegrond. Hij combineert nu in zijn ondernemerschap dingen en dieren, natuur en techniek. Toen zijn vader in 2001 stopte met het melkvee besloot hij tot een vernieuwende doorstart.

Hoeve Schaffersberg in Hilleshagen bij Mechelen is nu een zogenaamde natuurinclusieve boerderij waaraan ook een (web)shop in landbouwartikelen.
Geen volle koeienstal, maar prachtige dieren die samen met het gezin Rademaker de natuur op peil houden. Her en der lopen hier in de natuur blije zoogkoeien die als kalfje natuurlijk gezoogd werden door hun moeder. Voor de dieren op enig moment naar de slacht moeten, genieten zij een vrij en beschermd leven. Door te grazen in de natuur van het prachtige Heuvelland komt hier eerlijk rundvlees tot stand. Vlees als een puur streekproduct vol smaak.

Bij biologische keuze hoort ook dat je zo min mogelijk verspilt. Respect betekent ook: het hele dier benutten. René huldigt daarom de “vierkantswaardering”: een klant die alleen in gehakt of alleen in biefstuk is geïnteresseerd is hier aan het verkeerde adres. De Natuurvallei biedt het rundvlees aan in pakketten van 5 en 10 kilo. Daarin zit een evenwichtige samenstelling van alle onderdelen van het dier. Indien gewenst krijgt de klant zelfs een foto van het dier en het bijpassende oormerk.

Wil je echt zeker zin van de herkomst van het vlees, koop het op de boerderij. Er zijn slagerijen en restaurants waar gesjoemeld wordt met de term “biologisch” vlees. Er wordt meer bij de groothandel ingekocht restaurants en winkels waar meer biologisch vlees op de kaart staat dan in de keuken voorradig. Goed voor het geweten van de consument maar erg jammer want door bedrog wordt het verschil in smaak ook minder duidelijk. De toevoeging van biologische streekproduct doet helaas vaak dienst als een aflaat. De klant eet dan met meer smaak.


René verkoopt daarom het liefst lokaal. Een ekokeurmerk is geen doel. Dat kost de hardwerkende ondernemer een hoop extra papierwerk, tijd en geld. “De klant kan hier met eigen ogen vaststellen hoe het vlees tot stand komt.
De samenwerking met de natuur betekent ook in Hilleshagen: Op is op!

Wensen voor de toekomst?

Meer meer ontmoetingen in de korte keten, enthousiasme en creativiteit. Kookworkshops in samenwerking met koks waarin geproefd wordt, waarin vragen worden gesteld. Nagaan welke invloeden de voeding heeft op de structuur en smaak van het vlees van de verschillende hoeven rondom.

Bent u een thuiskok? Houdt u van eerlijk rundvlees? Probeer het!

Natuurvallei.nl
familie Rademaker
Hilleshagerweg 116
6281 AH  Mechelen (NL)
043 - 455 2665
info@natuurvallei.nl

en op de website: natuurvallei.nl of op facebook

A

A

A