IJsbaas

IJSBAAS, nìet uit een potje wèl uit het Heuvelland

Voor ambachtelijk ijs van de hoogste kwaliteit hoeft u niet op vakantie naar Italië. Het lekkerste ijs wordt namelijk ook gemaakt in Margraten. Als u vanuit Gulpen Margraten binnenrijdt ziet u links de roze vlag van IJSBAAS wapperen. IJSBAAS is een jong bedrijf opgezet door Bas Faarts en Sanne Welman.

Zowel Bas als Sanne zijn opgeleid voor een stevige carrière in het bedrijfsleven. Bas studeerde technische bedrijfskunde en Sanne studeerde business management.

De vader van Bas werkte bij Campina en zo werd bij Bas als kind al de belangstelling voor ijs gewekt. IJs maken werd een hobby.

Tijdens het genezingsproces van een ernstige ziekte nam Bas het besluit om zijn hart te volgen.

Sanne steunde hem daarin volledig. Hij ging ijs maken.

IJssalons zijn er te over in het Heuvelland. Hoe kun je je onderscheiden?

Het antwoord was snel gevonden. Door kwaliteit. In de ijsbereiding betekent dat: terug naar de basis.
Hoe maak je ijs zonder kunstmatige toevoegingen? Bas kwam uit bij de ijsuniversiteit in Italië. In Bologna komen mensen vanuit de hele wereld om het ambacht te leren.

Ambachtelijk

Ambachtelijk hoort niet slechts een marketing concept zijn of een woord op je uithangbord.

Ambachtelijk is niet hetzelfde als zelf gemaakt. Ambachtelijk betekent: werken met zuivere producten, zonder toevoeging van suikers en kunstmatige geur- en smaakstoffen.

Ambachtelijk ijs is een mix van puur natuur en passie.
Bas werd het vak meester en maakt nu bijvoorbeeld vruchtenijs met 50 of zelfs 60% vruchten! Hemels van smaak maar ook een lust voor het oog.

Korte keten? Zeker weten! Waar mogelijk worden de grondstoffen om de hoek of uit de regio gehaald.

Melk komt bij melkveebedrijf Konjarts vandaan, eieren komen uit Eckelrade van Mergellandei, fruit komt veel van de Bemelerhof. Voor de koffie doen ze zaken met Blanchedael in Maastricht. Als er toch iets van buiten de regio moet komen wordt streng naar herkomst en productiewijze gekeken. Banaan? Dan wel een fair-trade banaan. Cacao? Dan wel van een verantwoorde herkomst.

Als het daardoor een iets duurder is, dan is dat maar zo.

Maatschappelijk betrokken

Deze jonge mensen willen hun brood verdienen met hun ijs maar voelen daarnaast ook nog een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Kinderen moeten opnieuw leren proeven, smaak beleven. IJSBAAS is actief geweest op kinderfeestjes.

Mensen het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt vanwege een geestelijke beperking worden ook in het totaalplaatje betrokken. Veel mensen van Talentino kregen de kans om wat op te steken van de ijsbereiding bij Bas en Sanne.

Nu kunt u IJsbaas ook vinden op de menukaart van het Talentinorestaurant in Margraten.

De dankbaarste ervaring beleefde Sanne tot nu in een verzorgingshuis van Envida.

Ze serveerden het dessertijs na een gezamenlijke feestelijke maaltijd. Een oude vrouw kwam tot drie keer terug voor een nieuwe portie. De smaak van het ijs bracht haar terug naar haar gelukkige jeugdjaren.

Ook het behoud van de pracht van het Heuvelland onze flora en fauna heeft hun aandacht. Belangrijk voor de gezondheid van de inwoners maar ook van belang voor het toerisme waarmee we hier ons brood verdienen.

Toekomstdromen?

Het opstarten van een ijsmakerij kost te veel tijd om gelijk ook een ijssalon te runnen.

Bas en Sanne beperken zich tot een professioneel bedrijf dat zowel aan particulieren als aan horeca het beste van het beste levert. In korte tijd werd IJSBAAS een prachtig bedrijf.

Het zou mooi zijn als we over een paar jaar ons perceel kunnen uitbreiden met anderhalve hectare waarop we dan een paar koeien, kippen en varkens kunnen laten rondscharrelen, tussen eigen fruitstruiken en aardbeien en onder hoogstam fruitbomen.

Het zou natuurlijk niet genoeg zijn om zelfvoorzienend te zijn. Maar het zou zo leuk zijn om bezoekers echt ter plekke te laten zien waar producen vandaan komen.

IJs bestellen

Zowel particulieren als grotere afnemers in de horeca kunnen bestellen. Dat kan online, per telefoon of via whatsapp. Het ijs wordt bezorgd of door u afgehaald.

Via de website heeft u keuze uit 20 verschillende smaken. Op aanvraag is een bijzondere smaak zelfs mogelijk! Ook mensen met een voedselallergie of veganisten kunnen hier terecht. Er zijn kleine ijstaartjes die je als dessert kunt serveren maar er zijn ook grote bakken schepijs.

Ook toppings en ijshoorntjes kunt u bestellen.

  • Geopend van maandag t/m vrijdag: 12:00-19:00 uur
  • Zaterdag en zondag: 10:00-19:00 uur
IJsbaas
Rijksweg 120
6269 AD  Margraten
+31(0)640156339
info@ijsbaas.com

www.ijsbaas.com
A

A

A