Slagerij Jan Pinckaers

Op pad in onze korte keten komen we soms ook terecht bij een kleine tussenschakel. We berichtten al eens van de groentewinkel van Mertz waar groenten van eigen kweek verkocht worden alsook van collega’s uit de nabije omgeving. Deze slagerij haalt het vlees net over de grens op een bedrijf waar het dierenwelzijn belangrijk is en zonder gezeul opgroeien van opvok tot aan de slacht.
Zo’n samenwerking is onontbeerlijk als we een volledige voedselpakket willen samenstellen.
Vandaag daarom een slagerij in de schijnwerper. Toevallig ook in Sint Geertruid. Het is een bijzondere winkel, namelijk de enige die het dorpscentrum nog rijk is. De klanten komen uit een straal van 20 kilometer dus moeten de producten wel bijzonder goed zijn.

Over de drempel valt meteen in het oog dat het aanbod veelzijdig is. Echt veel scharrelvlees, waarvan de herkomst ook te vinden is. Veel ambachtelijke producten zoals bloedworst, heerlijke boudin blanc (nieuw!!!) paté’s, stoofpotten, en soepen. Maar ook verschillende verse salades, borrelworst, sauzijzen en dies meer. Bovendien zijn de restjes verwerkt tot een gezonde diervoeding in de vorm van een worst. Duidelijk: hier wordt niets verspild, de hele slacht wordt verwaard.

Zelfs de vegetariër kan er iets vinden: er is een mooi aanbod van streekkazen, wijnen uit de streek en appelstroop.
We hebben niet alla producten genoemd maar het is duidelijk maar de bedoeling van Maurice een eetwinkel te zijn is wel gelukt.

Maurice Rutten, zo heet de jonge eigenaar die al die zaken zelf bedenkt en maakt. (met zijn personeel natuurlijk). Toen hij klein was verwachtte iedereen dat hij dierenarts zou worden. Zijn dierenliefde is gebleven maar het pad liep toch anders. Langzaam begon hij te denken aan een toekomst als kok.

Echter, toen hij op de middelbare school een stageplek vond bij Jan Pinckaers had hij het daar van meet af aan naar zijn zin. De slager liet hem in alles meedraaien en daarvan en begon hem te polsen voor een slagersvakschool. ” een slager moet hard werken maar niet op zondag of in de avonduren”
Dat zou betekenen dat er ook ruimte blijft voor gezelligheid met vrienden.
De goede sfeer en de goede raad en het feit dat hij meteen kon verdienen na school in deze zelfde zaak zorgde voor een overtuigde keus.

Hard werken, dat wel: om 5 uur in de ochtend gaat de wekker en om 7 uur laat hij de winkel achter zich. Met een lach, Maurice houdt echt van zijn werk en zoekt er de uitdagingen.
6 Jaar werkte hij samen met Jan en daarna ging hij alleen verder, met behoud van de bekende naam.

De liefde voor het koken is gebleven en met veel creativiteit komen er bijzondere en bijzonder lekkere producten in de vitrines.

En de klanten, vinden ze het scharrelvlees niet te duur? Wel, de meeste klanten kiezen toch bewust voor scharrelvlees, en zo veel duurder is het niet. Veel vleeswaren zijn zelfs goedkoper dan de vergelijkbare vleeswaren in de supermarkten (En lekkerder!)
Maar een klein segment houdt de winkel nog aan voor de mensen die daar toch nog niet aan willen.

Kortom, een winkel in die het dorp levend houdt en past in een tijd van bewustzijn omtrent klimaat en natuur

Slagerij Jan Pinckaers
Dorpstraat 5
6265 AK  Sint Geertruid
043-4081245
info@slagerijjanpinckaers.nl
https://slagerijjanpinckaers.nl/
A

A

A