Vers Voordeel Vaessen

Vers Voordeel Vaessen

Een bijzondere groenteboer of nee, een groentewinkel, een knooppunt van vele mooie boerenbedrijven in onze regio.

Eigenaar Fer Vaessen is wel een boerenzoon maar zijn ouders hadden zoals zo velen wensten hem een “betere” toekomst. Zelf had hij zeker wel boer willen worden maar thuis drong men er op aan dat hij eerste een echt vak zou leren. Zo werd hij eerst meubelmaker in Maastricht en werkte hij later als chauffeur. Uiteindelijk – het bloed kruipt waar het niet gaan kan – keerde hij toch weer terug op het nest: Bemelen. Niet precies als boer maar wel nauw verbonden met het boerenleven en: eigen baas!

Hij creëerde zijn eigen werkomgeving die is uitgegroeid tot een bijzondere en heel mooie winkel. Fer staat er niet alleen voor. De zaak zou al lang niet meer draaien zonder dochter Nicki en er zijn vele winkelmedewerkers, allemaal goed gemotiveerd en hoog gewaardeerd.

Een winkel op een plaats waar je die niet 1… 2… 3 zou verwachten; Bemelen, een dorpje met niet veel meer dan 300 inwoners.

“Eigen baas? Wel, ik luister goed naar mijn klanten. Feitelijk is elke klant is mijn baas” schertst Fer. Elke teler in de nabije omtrek die iets te bieden kan contact opnemen met Nicki of Fer. Zij beoordelen dan of het aanbod past bij de vraag van de klanten. Geen gemakkelijke zaak als het gaat om dagverse groenten.

Leveranciers moeten transparant zijn over hun werkwijze, zodat klanten een eerlijk antwoord kunnen krijgen over op eventuele vragen.

We houden rekening met de seizoenen en proberen onze klanten hier ook bewust van te maken.

Helaas kan de winkel niet draaien op alleen producten die de boeren in Heuvellandregio op de markt brengen. Het hele team de dag begint om half 7 met snijden van groente en fruit voor klant en ook bestellingen uit de horeca en het inruimen van de schappen. De dag eindigt met inkopen voor de volgende dag bij de groothandel.

Fer, die de AOW leeftijd al bereikte, weet nog hoe het dorp er in zijn jeugd uitzag. Er waren heel vroeger 7 cafés. Sommige cafés waren alleen op bijzondere dagen open maar ze waren er wel. Er waren een stuk of 6 boerderijen met huisverkoop van seizoensproducten, zoals aardbeien, kersen, pruimen, aardappelen, appels en peren. Wat is er over? Zijn winkel en het bedrijf van de Bemelerhof waar veel mensen uit het Heuvelland hun fruit laten persen.

Fer heeft veel van de wereld gezien, verre reizen gemaakt Met name Brazilië heeft zijn hart gewonnen. Hij reisde voor zijn plezier maar uiteraard gaf hij ook dan zijn ogen goed de kost , zodat hij vaak thuis kwam met nieuwe ideeën om in Bemelen toe te passen. Hoewel hij er nu meer tijd voor heeft staat de reislust op een heel laag pitje, het Heuvelland ligt hem na aan het hart. Er is hier genoeg om van te genieten. Hij hecht aan de hagen en graften…. En al die kleine landschapselementen die een daadkrachtige bescherming verdienen.

In de groentewinkel ruikt het heerlijk naar verse groente en fruit. De salades en dressings en ook soepen die hier gemaakt worden laten zich kennen. Aan de bereiding van soepen en salades komen geen extra smaakstoffen conserveringsmiddelen te pas, Vers is dus echt vers!

Ik kijk mijn ogen uit er is veel meer te vinden dan verwacht.

Ze gaan hier met de tijd mee er worden altijd weer nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment. Mijn oog valt op een pakketje met gewassen en gesneden blokjes van wortels en knolletjes in vele kleuren dat waarlijk niet zou misstaan als cadeautje aan goede vrienden. Niet zo verwonderlijk dus dat je hier prachtige cadeaumanden kunt laten samenstellen om iemand een “smaakavontuur” te schenken.

Vaste klanten kunnen aan het aanbod zien in welk seizoen we leven. Hopelijk ziet de klant het belang van de gezonde seizoensgebonden keuze voor telers uit de buurt. De keuze is ruim en verrassend. Hier zijn die smaken en groenten van weleer niet vergeten.

Naast groente en fruit kan men her ook terecht voor vers brood en talloze lekkernijen om zelf te eten te smullen of zelf te maken geleverd door bakkers en molenaars uit de regio. Voor vaste klanten maar ook voor wandelende en fietsende passanten ook zelfs vlaaitjes.

Kaas en melkproducten in glazen flessen van “de Vrolijke Koe”. Deze melk komt ook van een boerderij waar de koeien echt een goed leven hebben. De lege flessen kunnen mensen weer inleveren en worden herbestemd, je vindt die op een andere manier weer vrolijk terug in de schappen. Slim! En duurzaam! Er wordt op vele manieren aan duurzaamheid gedacht. Plastic verpakkingen worden zo mogelijk gemeden. De saladebakjes zijn gemaakt van 100% recyclebaar plastic.

In de diepvries is bovendien verantwoord rund, lam en varkens-vlees en soepkip uit de regio te vinden.

Kijkend naar de herkomst van de producten komen zijn er namen die KKZW al bekend klinken: Mergellandei, ‘t Gasthoes, Ijsbaas.

Naast buitenlandse wijnen staan Limburgse wijnen staan te pronken op een rijtje! Limburgse bieren aantrekkelijke etiketten eveneens.

De Mergelland eierlikeur is het resultaat van een zondagse hobby van Fer en zijn vrouw. Als dat geen korte keten is! Natuurlijk is er een keur aan vruchtensappen en te vinden en ook bessenwijn.

Niet alles komt van dichtbij: op zoek naar kruiden, specerijen, huisgemarineerde olijven, azijn of olie? Ook deze producten zijn hier voorhanden.

Er komen klanten van heinde en verre, niet alleen de Limburgers uit de wijde omgeving maar ook verrassend veel vakantiegangers zelfs uit het buitenland weten de winkel in Bemelen te vinden.

Bij de winkel is ruime parkeergelegenheid en de sportieve of de mooiweerfietser kan voor de ingang even rustig bijkomen in het zonnetje of in ieder geval droog!

Te vinden op Facebook en in Bemelen:

Vers Voordeel Vaessen
Oude Akerstraat 4A
6268 ND  Bemelen
+31 43 407 8181
A

A

A