Rundvlees ‘t Gasthoes

Rundvlees van ‘t Gasthoes

In de korte keten van onze regio kunnen ook mensen die van een stukje vlees houden verantwoord genieten. Nederland exporteert veel vlees maar we eten ook heel veel importvlees. Niet nodig! De Cittaslowgedachte is gericht op het volle leven, op evenwicht in de natuur. Daarin past de natuurinclusieve landbouw. Circulaire landbouw kan niet zonder vee. Geen koe zonder boer. Om de natuur naar onze hand te zetten hebben we mest nodig. Natuurlijke mest komt van dieren. Misschien eet u liever geen vlees, ieder mens maakt een eigen afweging. Maar vleeseters die walgen van kiloknallers en opgespoten vlees kunnen verantwoord aan hun trekken komen. Voor vlees, van koe, varken, schaap en kip, voor eieren en zuivelproducten zijn vele adressen te vinden. We stellen er hieronder een paar onder de aandacht en er volgen er meer.

De transitie in de agrarische wereld is door veel boeren al lang gemaakt. We belichten twee mensen die hun hart verpand hebben aan het boerenleven, het landschap en de koe.
Op het plateau van Margraten, vlakbij groeve ‘t Rooth ligt de bescheiden boerderijcamping ‘t Gasthoes. Alle leden van het gezin Huntjens steken hier de handen uit de mouwen. De jonge Lisanne Huntjens volgde haar opleiding op het Cita Verde toen haar ouders zeiden: Is het niet eens tijd om voor jezelf te beginnen? De keuze was snel gemaakt, ze wil haar prachtige geboortegrond niet verlaten. Ooit hoopt ze het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen maar vooralsnog heeft ze een eigen pad ontdekt. Naast het melkvee begon zij haar bedrijvigheid met vleeskoeien.

In het kleine winkeltje kunnen gasten terecht voor fruitproducten uit de directe omgeving en voor diepvries rundvlees. Dat laatste product is helemaal Lisannes inbreng.
Alles blijft kleinschalig op menselijke en diervriendelijke maat.
De prachtige koeien worden met zorg en respect behandeld tijdens hun leven.

Na de geboorte worden kalveren al snel ingedeeld: Melkkoe? Vleeskoe? Stier?

Vol trots toont ze mij de prachtige dieren van een ras met de naam “verbeterd roodbont” en “ Montebeliarde.

Hier geen megastallen, wel veel ruimte zowel binnen als uiteraard ook buiten. Deze koeien mogen in hun leven genieten van de zon en kunnen zelf hun kostje bijelkaar grazen. In december gaan ze naar binnen, het stro op en in april huppelen ze blij weer naar buiten.

Als hun tijd gekomen is, worden ze de laatste maanden van hun leven op stal afgemest en beginnen ze aan hun eerste en enige reis. In Someren worden die dieren vakkundig geslacht.
Zielig? Niks hoor. Ze hebben hier een heel goed leven gehad zegt Lisanne.
Ik denk: “zonder boeren zouden er geen koeien bestaan”
Daarna wordt het vlees in afzonderlijke porties in de diepvries bewaard. De prijs voor dit smaakvolle biovlees schommelt rond de 24 euro per kilo.

Lisanne heeft een goede samenwerking met de winkel van Vers Vaessen te Bemelen. Er is en uitwisseling van producten. Maar pas op! Het is geen vleesfabriek, dus het kan zijn dat het op is!
Kijk, dat hoort bij een biologische bedrijfsvoering.
De klanten komen vaak terug omdat de smaak buitengewoon goed. Vlees van ‘t Gasthoes is een goede koop geen duurkoop.

Rundvlees 't Gasthoes
Gasthuis 1
6268 NN  Bemelen
043 4071346

op facebook, al is het alleen al voor de mooie foto’ s en leuke tips.

A

A

A