Over het mergellandei
Ik was in Eckelrade op bezoek bij Vera en Guus de mensen achter de Boer-der-ei met automaat.
Op hun Facebookpagina las ik ergens: Wat we willen aangeven is dat wij als boeren, ondernemers nooit stil zitten. Ook niet met onze gedachten. Wij zijn overtuigd dat je in de buurt moet kweken wat je elders wil verkopen. Lokaal voor Lokaal. Verbinden en Ontmoeten. Nou dat klopt hier zeker. Een combinatie van doorzettingsvermogen en creativiteit heeft hen gebracht waar ze nu staan.
Guus is geboren in Eckelrade maar had zijn leven in Hunsel opgebouwd waar hij woonde met zijn vrouw Vera, drie kinderen, een hond en 10 kippen met een haan.
Vera had een baan in de levensmiddelentechnologie ,Guus werkte na zijn studie in de agrarische wereld als voorlichter en als agrarisch makelaar.
Het kriebelde altijd al een beetje, diep in hun hart wilden ze naar een hutje op de hei, zelfstandig zijn, boer zijn. De kriebels werden onbedwingbaar toen er in Eckelrade een varkensstal met land te koop kwam. “We gaan het doen!”
Naar voorbeeld van een succesvol familielid werd er gekozen voor een kippenfarm.
Dat klinkt simpeler dan het is. Verhuizen naar een dorp waar eigenlijk geen woonhuis voor je klaarstaat, werken aan de opbouw van een huis zowel als aan het bedrijf en ondertussen een reguliere baan. Dat vroeg moed en heeft de nodige offers gekost, -10 jaar de eindjes aan elkaar knopen- maar nu kan de hele familie er met trots op terugzien.
De eerste lading van 19000 kuikens zullen ze nooit vergeten, ook al omdat de chauffeur die in Hunsel probeerde te lossen.
Een kippenfarm dus, ziektewerend zonder antibiotica en fipronil, met oog voor dierenwelzijn en milieu, met aandacht voor de natuurlijke behoefte van de kip en dus vrije uitloop. Uitgaand van de kringloopgedachte: “De mineralen vanuit de kippenstal leveren een zeer positieve bijdrage aan de groei van deze gewassen. Wij slaan de mest zelf op en gebruiken deze weer op onze akkers. Op deze akkers verbouwen we verschillende granen zoals spelt, maïs en tarwe, daarnaast ook nog suikerbieten.
De eerste jaren was Vera aan huis gekluisterd en Guus hield een fulltime baan aan. Het liep aardig maar het moest het toch beter kunnen.
De prijs van het ei heeft na de oorlog geen gelijke tred gehouden met de andere voedselprijzen en nog minder met de ontwikkeling van de inkomens. Ook na de kredietcrisis is 2008 wisten ze het heel zeker: “ nee, niet groter”, maar misschien wel anders?
Creativiteit was geboden om de opbrengsten te verhogen. Er werd gezocht naar lokale afnemers, transparantie voor de consument door inloopdagen te organiseren. Ze hadden immers een mooi concept: scharrelkippen, een overdekte stal met een koude wintertuin en een tweede etage.
Vera en Guus, gaven hun ogen en oren goed de kost, gingen te rade bij collega’ s. In 2014 zocht Vera samenwerking met andere pluimveehouders. Zo werden de mmmEggies geboren, een groep zeer actieve vrouwen. Boerinnen bekijken het bedrijf toch vaak net vanuit een andere invalshoek dan hun man. Deze vrouwen bedachten dat hun kracht ligt in het gesprek met de consument. Ze ontpopten zich als een buitengewoon creatieve denktank.
Nieuw elan: “We moeten ons laten zien!” Vera maakte een mooie website en werd actief op Facebook. Intussen werd samenwerking gezocht met Mertz en Steinbush uit Sint Geertruid en de plaatselijke slagerij. Er stond al een ei-automaat op het erf in Eckelrade Er kwam een automaat in het dorp. Uiteindelijk resulteerde dat in boer-der-ei-automaat die er nu staat:
Altijd, 24/7 open. Betalen kan contactloos, pin en cash. Afname per 6 stuks, 10, 20, 30 of 60 . Geen plastic verpakking! Er is een statiegeldsysteem voor de trays. In 2015 werd gekozen voor nog meer welzijn voor de kip en dus ook voor meer waardering voor het ei. Het bruine scharrel-ei maakte plaats voor het witte vrije-uitloop ei. Voorzichtig werd de weg naar een noodzakelijke prijsverhoging ingezet.
In 2020 maakte de opbrengst van de verkoop van soepkippen de aanleg van een prachtige bloemenstrook mogelijk alsook een strook vrolijke zonnebloemen. Niet voor de subsidie maar gewoon omdat het goed voelt. in de wei wordt het aandeel van klaver 🍀 elk jaar groter. Dat trok duidelijk insecten, dus ook bijen en hommels aan. De belangstelling voor imkerij mondde uit in een vruchtbare samenwerking met Beeing Pure. Er staat er nu ook nog honing uit eigen wei in de automaat! Maar…. Op is op!
Op Facebook en op de website krijgen de klanten een schat aan informatie over het (supergezonde!) ei, over het leven van de kip, de haan, over recepten en nog veel meer.
Al met al is Mergellandei een sieraad in onze gemeente.
Adres:
Mergellandei Keerestraat 3 6251 NJ Eckelrade 06 14500373 www.mergellandei.n