Op een prachtig plekje van ons heuvelland ongeveer op de grens met Belgie bezoeken we een inspirerend voorbeeld voor het natuurinclusief ondernemen. Op Hei 15 heeft Stefan Lemlijn samen met zijn vrouw Julie het boerenbedrijf van zijn ouders op een geheel nieuwe manier voortgezet. Voortschrijdend inzicht overtuigde hen ervan dat de bedreigde natuur een geheel andere aanpak vereist. De trend van steeds groter en groter put de bodem uit. Net als de jonge collega’s van ´t Sierveld in Mechelen heeft Stefan zich verdiept in alle methoden om het bodemleven de basis van gezonde planten weer op orde te krijgen. Hij kwam uit bij de regeneratieve landbouw. Deze manier van agrarisch ondernemen is geen belasting voor de natuur. In tegendeel: het versterkt juist de biodiversiteit. Ook de passie van de boer, werken in en met natuur, in de open lucht, met florazowelals fauna krijgt zo weer glans. Op de grote moderne megabedrijven is in toenemende mate alles computergestuurd.
De basis van alles, trouwe volgers van ons weten dat,is altijd weer het bodemleven. Als dat in balans is is het terrein weerbaar in tijden van droogte, hitte en overvloedige regenval. Als de boer zorgt voor het bodemleven schiet de natuur ook de boer te hulp.
Uit boerderij de Heihof van Stefans ouders werd Hei 15 werd geboren. Een schone lei en zonder schulden! Stefan en Julie streven naar een gezond leefklimaat waar ze met goede voeding van eigen bodem de lokale markt én hun gasten kunnen voorzien. 20 Hectare melkveebedrijf werd in stappen vervangen door een nieuwe vorm van gemengd boerenbedrijf; een natuurboerderij met plukbos, agroforestry strokenteelt en een grote moestuin.
Op weg naar agroforestry werd in 2019 begonnen met het planten van honderden bomen en struiken van veel verschillende soorten geplant. Agroforestry is een teeltmethode waarmee u bomen en struiken combineert met akkerbouw, veeteelt en/of groenteteelt op hetzelfde perceel.
In het kader van dagelijks voedsel is de opbrengst uit het voedselbos een welkome bijvangst voor het dagelijkse voedsel werdbegonnen met gewassen in strokenteelt. Strokenteelt maakt gewassen aanzienlijk minder kwetsbaar voor plagen. Gewasbeschermingsmiddelen die ook veel nadelige gevolgen hebben op bodemleven en onze gezondheid zijn dan niet nodig.
In 2024 waren ze zover dat er oogstabonnementen konden worden aangeboden voor de moestuinproducten. Een deel van de producten mag persoonlijk door abonnementhouders worden geoogst. Mensen vinden dat leuk en leerzaam en vooralook lekker. Al snel waren alle abonnementen vergeven. Dit jaar is de prachtige moestuin vergroot maar ook de nieuwe abonnementen zijn alweer op. In de moestuin worden ongeveer 60 soorten groenten en kruiden geteeld. We oogsten dus wat het seizoen ons geeft.
Er wordt gewerkt volgen de CSA (Community Supported Agriculture) methode. Het oogstabonnement (van mei t/m november) is een lange-termijn-relatie aan met leden op basis van wederzijds vertrouwen. Behalve de oogst deel je ook de risico’s met elkaar. De de klanten zien het groeiproces, en worden zich bewust van het werk wat er voor nodig is. Ze leren ook de benodigde kringloop van gezonde landbouw begrijpen. De aanwezige koeien en varkens,kippen en schapen lopen hier niet voor niets. Dezed dieren zijn essentieel voor de bewerking en bemesting van de grond.
Gemengd bedrijf anno 2025 is meer dan alleen voedselproductie. Er zijn er ook inkomsten uit prachtige gastenverblijven. De professionele kennis van Julie als interieur vormgever komt van pas. Stefan en Julie vinden het beiden leuk om met hun gasten in gesprek te gaan. Ze willen hun kennis van omgeving maar vooral ook hun drijfveren graag overbrengen. Dat kan heel goed op deze plek met het wijdse uitzicht. Het bos op steenworp afstand, het vee de kleurige strokenteelt en de grote moestuin.
Het contact met de klanten maakt het werk heel dankbaar. Mensen ontdekken de smaak en ongekenden mogelijkheden van eten met het seizoen mee. Onbekende groenten worden ontdekt en gewaardeerd. Naast groenten kunnen mensen ook nog genieten van wat oogst van kleinfruit en (eetbare) bloemen. Onze leden en gasten zien de samenhang tussen landschap, seizoenen en teelt. Stefan en Julie genieten van het enthousiasme van de kinderen die meekomen. Zo ontdekt de nieuwe generatie hoe het eten groeit.
Naast de moestuin horen ook voedselbos en agroforestry bij ons 20 hectare eco-systeem De komende jaren zullen we hieruit ook steeds meer voedsel oogsten zoals meerjarige groentesoorten, kleinfruit, steenfruit en noten.
Zakelijke info: een oogstabonnement betekent een wekelijks oogstpakket. De inhoud staat wordt wekelijks aangekondigd. Regelmatig worden inspirerende recepten gepubliceerd op de site.
Er is in het Limburgse heuvelland nog plaats voor meer van deze natuurminnende voedselproducenten. Ondernemen op deze manier past geheel in de cittaslowgedachte en houdt ons dichtbevolkte regio bovendien aantrekkelijk voor toeristen.
Voor meer informatie over Hei 15: www.hei15.nl
