Coöperatie Tuinderij/Boerderij Eijsden-Margraten op zoek naar boer(in)

In gesprek met Jan de Heer , een van de initiatiefnemers van de collectieve tuinderij/boerderij.

Naar wat voor boer(in) zijn jullie op zoek?

Uitgangspunt van de coöperatie is de co-productie van consumenten en een boer met als gezamenlijk doel: duurzaam lokaal telen van gezond en eerlijk voedsel in balans met de natuur.

De coöperatie is op zoek naar een boer(in) die:

òf

  • samen met ons wil zorgen voor een duurzame (of op weg naar biologisch) voedselproductie voor de leden van de coöperatie òf
  • aan de coöperatie het benodigde land wil verpachten òf
  • amen met een biologisch geschoolde boer /tuinder wil zorgdragen voor en duurzame voedselproductie voor de leden van de coöperatie.

Wat houdt de coöperatie precies in, Jan?

De coöperatie is ontstaan vanuit de gedachte Community Supported Agriculture (CSA). CSA boeren en de coöperatie gaan een partnerschap aan. De coöperatie verbindt zich voor een langere tijd aan één of meerdere CSA-boeren voor het afnemen van de producten. De coöperatie deelt verantwoordelijkheden, risico’s en opbrengsten van het boerenbedrijf met de CSA-boeren.

In Nederland staat deze vorm van landbouw ook wel bekend als gemeenschapslandbouw of pergolalandbouw. Als lid van de coöperatie weet je precies waar je eten vandaan komt.

Waarom zou ik als inwoner van Eijsden-Margraten lid worden van de coöperatie?

CSA-boeren telen producten, die van waarde zijn voor de leden van de coöperatie. De groenten en fruit worden op een duurzame wijze geproduceerd. Voor CSA-boeren zijn ook andere waarden van belang zoals zorgen voor biodiversiteit, een gezonde bodem of het voorkomen van klimaatverandering.

Belangrijke doelstellingen voor de CSA-boeren en de coöperatie zijn het vormen van een duurzame lokale gemeenschap, het bieden van zinvolle werkgelegenheid en het voor burgers toegankelijk maken van het boerenland.

Door te kiezen voor duurzame producenten, geproduceerd vanuit een duurzame bedrijfsvoering, oefenen we direct invloed uit op onze leefomgeving.

Door als CSA-boer een lange termijn verbinding aan te gaan met de coöperatie heeft een boer ook inkomenszekerheid. CSA-boer en coöperatie werken samen aan een transparant, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem.

Dus, bent ú die boer(in) in Eijsden-Margraten die:

  • Samen met ons wil zorgen voor een duurzame voedselproductie voor de leden van de coöperatie of
  • aan de coöperatie een deel van het land wil verpachten of
  • Samen met een biologisch geschoolde boer wil zorgen voor de duurzame voedselproductie voor de leden van de coöperatie?

Stuur dan een mail naar jdeheer66@gmail.com

Het bestuur van de coöperatie i.o. komt graag persoonlijk bij u langs om u verder te informeren over het uitgangspunt van de coöperatie en om te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

A

A

A